La utilització de la mascareta passa a ser obligatòria sota ‘pena’ de cent euros

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

El decret d’obligació a partir dels deu anys serà vigent des d’aquest dimecres i es regirà per la Llei general de sanitat, fixant multes de cent euros al primer incompliment i de mil u al segon

La utilització de la mascareta serà obligatòria sota ‘pena’ de cent euros en el cas del primer incompliment i de mil a partir del segon cop que s’enganxi algú en el termini d’un any sense dur posada la protecció facial quan s’hagi de dur posada. I, en general, l’ús ara per ara, a partir dels deu anys és obligatori. Amb algunes excepcions. Però per norma general, obligatori. La decisió l’ha pres el Govern després que s’hagin confirmat tres casos positius més de Covid. No és la única mesura adoptada: es torna a limitar l’aforament als busos i es tanquen de nou les cases pairals.

Les mesures, en forma de decret que sortirà publicat en breu al BOPA, seran d’obligat compliment des d’aquest dimecres. Aquesta matinada s’han confirmat tres casos més de coronavirus, i ja en són sis en poques hores, i d’aquí que sense a esperar nous informes jurídics ni més reflexions, el consell de ministres ha acordat l’obligació de dur la mascareta que s’articula com un requeriment de l’autoritat sanitària contemplat en la Llei general de la sanitat. Incomplir l’ordre és una falta llei. Fer-ho dos cops en menys d’un any ja serà considerat una falta greu.

 

Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

RELACIONAT

Augmenten els casos de Covid a sis

 

En general, i partint de la base, han insistit aquest tarda el ministre portaveu, Eric Jover, i el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, que la situació epidemiològica és bona però cal avançar-se als esdeveniments, més encara tenint en compte l’entorn, es fa “una passa enrere” en alguns aspectes, "fem un retrocés en el temps", com ha remarcat el responsable de Salut. Actes en recintes tancats de més de 50 persones queden prohibits si no és amb autorització sanitària, per exemple. I en espais a l’aire lliure -ep, pels concerts de Soldeu no cal patir- cal anar en compte a partir d’un aforament de 200 persones. Els actes de les properes festes majors estan en anàlisi. De fet, ja hi ha hagut reunions amb els cònsols i aquest dimecres n’hi haurà amb els comuns de Canillo, Sant Julià i Escaldes.

Martínez Benazet deixa clar que “fem un retrocés en el temps” i, per exemple, l’aforament als busos passa a ser altra volta del 50% i es tornen a tancar les cases pairals

Es torna a reduir fins al 50% la capacitat d’aforament del transport públic i també s’imposen noves restriccions relacionades amb els interns dels centres sociosanitaris i les seves possibles sortides, que no podran comportar pernoctació a l’exterior. De moment no s’alteren les visites, però els residents només podran sortir del centre un cop per setmana. A més a més, es torna a ordenar el tancament de les llars de jubilats, cases pairals o casals d’avis i també dels menjadors socials, ja siguin públics o privats. A partir de dijous, a més, el parc central dels bombers, a Santa Coloma, servirà com a ‘stop lab’ per recollir mostres per a la detecció ràpida de la Covid. Continua operatiu com a centre TMA o PCR el CAP de la Sardana, a Andorra la Vella.

Martínez Benazet ha insistit en “cribrar, cribrar, cribrar” i ha demanat que qui torni d’algun indret de suposat risc acudeixi a fer-se la prova. O que aquell que tingui un menor símptoma ho adverteixi al metge de capçalera i faci el mateix pas. Ha admès que “és obvi que hi ha un risc que es col·lapsi” el sistema de detecció ràpida, però ha recordat que actualment la capacitat de resposta és molt alta, una de les claus, considera el titular de Salut, pel fet que l’impacte d’aquesta onada de coronavirus estigui sent, ara més ara, menys rellevant a nivell de repercussions en la salut. Hi ha un telèfon a disposició, el 821955, en el qual es poden fer peticions per analitzar-se.

IMG 1914
JOAN MARTÍNEZ BENAZET I ERIC JOVER ACUDINT A LA COMPAREIXENÇA. | 
Les màscares

Sense dubte, però, la novetat del dia ja apuntada aquest dilluns és el passi a obligatori de l’ús de la mascareta. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, s’ha molestat quan se li ha demanat què havia dut l’executiu, en menys de 24 hores, a fer el pas quan el dia abans el cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar que calia aprofundir en l’anàlisi jurídica i que seria durant el consell de ministres d’aquest dimecres que es tornaria a analitzar la situació. “Els debats -del consell de ministres- no són públics i no els farem públics aquí”, ha deixat anar Jover per matar la qüestió.

Actes tancats amb més de cinquanta persones queden tancats i l’autoritat sanitària haurà d’avaluar, sí o sí, quines activitats es poden fer en les festes majors i quines no

El que és clar és que a partir d’aquest dimecres la utilització de la màscara és obligatòria per a les persones a partir dels deu anys. I recomanable a partir dels sis anys. Jover ha deixat clar que l’ús és “obligatori a la via pública, en espais tancats i espais oberts amb independència que es pugui mantenir distància de més d’1,5 metres”. Hi ha excepcions. Per exemple, “si hi ha contra indicacions amb un certificat mèdic associat”. O en “cas de força major o situació de necessitat”. Per córrer o anar en bicicleta en zones obertes no cal. Tampoc si es viatja sol en un vehicle o amb la unitat de convivència. O si es circula en motocicleta i amb un casc integral posat.

Un decret recollirà totes les casuístiques que es contemplen i, també, el nou règim a nivell de centre sociosanitaris. Quant a la mascareta, s’ha dit, s’imposa la franja baixa del règim sancionador de la Llei general de sanitat per a les faltes lleus, que es converteixen en greus en el cas que hi hagi reiteració. La sanció pecuniària s’ha establert en cent euros el primer cop i 1.001 el segon. Per reiteració s’entén un segon incompliment en menys d’un any.

Més de cent aïllats

Tot plegat, i encara que sense voler alarmar i amb crides a la tranquil·litat, ve donat pels sis casos positius detectats a les darreres hores. Cinc relacionats amb el grup d’obrers que estava treballant en una remodelació d’un hotel d’Escaldes. Cal suposar que un d’aquests cinc és client del bar de Santa Coloma que ha tancat per prevenció -o perquè tot el personal de baixa per precaució encara que ha donat negatiu, segons el titular de Salut. El fet que la Covid s’hagi associat amb l’establiment en qüestió no amoïna. Martínez Benazet ha considerat “víctima” el bar en qüestió.

Dels tres nous casos positius detectats les darreres hores n’hi ha dos lligats a l’obra d’un hotel d’Escaldes i el tercer és independent i preocupa molt poc

El sisè cas, que no té res a veure amb els altres cinc, és el d’una dona que està de baixa labora per una qüestió traumatològica que se sospita que hauria estat contagiada per la seva mare, que va ser positiva però ja s’havia donat per curada feia temps. En tots els sis casos, lleus, hi ha hagut símptomes previs segons Martínez Benazet, que ha explicat que els símptomes mostrats són tots ells ja coneguts en el marc de la Covid. Febre, mal de cap, malestar generalitzat… De moment, el ministeri, que ha aïllat ja més de cent persones -una quarantena de proves ja han donat però negatiu encara que caldrà esperar set dies més per confirmar aquesta negativització- no ha pogut determinar si la Covid s’ha importat o s’ha generat dins de la comunitat.

 

El cartell que el mateix establiment publicita a les xarxes socials.

RELACIONAT

Un bar de Santa Coloma anuncia que tanca pel positiu d’un client

 

“Estem molt exposats i sortim i entrem”, ha recordat el titular de Salut, que ha tornat a reiterar que en tractar-se el Principat d’un país turístic, no es pot tancar a la recepció de visitants. Martínez Benazet, que en aquesta ocasió ha citat com a referent mèdic el doctor Antoni Trillà, ha reiterat novament que “hi ha molta més capacitat diagnòstica arreu” i que cal “evitar el confinament de la població” i alhora aprendre a “conviure (amb el virus) de la forma més normal possible”. O com ha dit Jover: “Cal garantir la salut de les persones però també el seu sostén.” Això és el pa de cada dia. L’economia.

Font:www.altaveu.com

Ensurt al carrer Bonavista per la caiguda de fragments d’una façana

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

(AMB VÍDEO) Els bombers han hagut de traslladar-se al barri de Ciutat de Valls de la capital enmig de la indignació perquè fa temps que dura la situació per la deixadesa de la propietat

 

T. S.

Els bombers han hagut de sanejar aquesta tarda una façana lateral d’un edifici del carrer Bonavista d’Andorra la Vella, al barri de Ciutat de Valls, d’on s’han desprès diversos blocs de l’arrebossat. No és la primera vegada que passa tot i que aquest cop ha tingut una major incidència encara que sortosament no s’ha hagut de lamentar cap dany personal. 

L’incident ha succeït pels volts de les 5 de la tarda i s’ha hagut de tallar el carrer perquè els agents del cos de salvament i extinció d’incendis poguessin parar degudament el seu camió escala i poguessin treballar. Han estat una hora i mitja ben bona per deixar la façana sense perill de despreniment immediat tot i que segons algunes fonts el succeït seria imputable al mal manteniment de la paret.

Els veïns de la zona haurien mostrat la seva profunda indignació per la situació. La propietat de l’edifici, segons les fonts, seria plenament conscient de la situació. De fet, faria més d’un any que de tant en tant hi ha algun que altre ensurt, encara que no de les dimensions de la d’avui. Una vegada sanejada la façana, s’ha precintat una zona de protecció.

 

Neix l'Associació de Malalties Minoritàries, que reclama un registre d'afectats i la cobertura dels tractaments

Publicado: Domingo, 16 Febrero 2020 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado


L'Associació de Malalties Minoritàries comença a caminar amb l'objectiu de donar visibilitat al col·lectiu i millorar-ne la qualitat de vida. Demanen suport als malalts i les famílies, la cobertura del 100% dels tractaments i un registre que permeti saber quants afectats hi ha.

Mònica Lage, mare d'un nen amb pell de papallona, un cas que va donar a conèixer RTVA, és la presidenta de la nova Associació de Malalties Minoritàries (AMMA).

Neix per impuls de Bomosa, on estableix la seu social, per donar suport, orientar i ajudar els afectats per malalties rares.

Treballaran per millorar-ne la qualitat de vida, defensar-ne els drets i la inclusió, i donar visibilitat a cadascuna d'aquestes patologies.

L'entitat ja ha concertat una reunió amb els ministres de Salut i Afers Socials per traslladar-los algunes de les primeres demandes, com la cobertura del 100% dels tractaments i la creació d'un registre que permeti quantificar i identificar tots els casos, així com recursos a l'escola, ha explicat Lage.

L'AMMA té detectats un vintena d'afectats amb malalties diferents. S'espera que amb la posada en marxa de l'associació se'n descobreixin més.

Concert benèfic

Per fer-se conèixer organitza un concert benèfic que tindrà lloc el dissabte 25 de gener a les 18h a la sala Prat del Roure. Hi actuaran Four Flags, Love It i el cor The Stars.

Les entrades, al preu de 10 euros, ja estan a la venda al portal MoraBanc entrades.

Informa: Gerard Gort
Imatge: Pere Besolí

Veïns de Ciutat de Valls d’Andorra la Vella desconfien de l’estabilitat del barri

Publicado: Domingo, 16 Febrero 2020 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Els nombrosos esvorancs que presenten els carrers més les contencions reforçades que s’obliguen a fer als promotors d’obres a la zona fan témer que qualsevol dia hi haurà un ensurt

Una imatge del carrer Ciutat de Valls, on la calçada és ben poc uniforme i presenta diversos sots.. ALTAVEU
Una imatge del carrer Ciutat de Valls, on la calçada és ben poc uniforme i presenta diversos sots. | ALTAVEU

T. S.

A Ciutat de Valls, els veïns es continuen sentint abandonats. Cert que el comú de Conxita Marsol hi ha fet el darrer mandat alguna actuació i que en el programa que va presentar la formació que lidera la cònsol s’hi proposen noves accions. Però això no treu que els veïns del barri estiguin molt amoïnats. Una de les principals preocupacions és, ni més ni menys, l’estabilitat que pugui presentar la zona. En un lloc orogràficament gens senzill i que a més pateix l’amenaça de la caiguda de rocs, els esvorancs, els sots, que presenten alguns dels carrers de la zona inquieten.

En alguns casos, és tal la temença dels habitants del barri que eviten passar pels extrems dels vials. Sobretot en aquells extrems que queden enlairats i al buit. Alguns veïns prefereixen transitar pel mig de la calçada tot i el deficient o irregular paviment que els vials mostren. Els esvorancs no són l’únic temor, l’únic element que fa patir els veïns. Al carrer Ciutat de Valls mateix s’hi està fent l’obra promoguda per la Fundació Armor, que deixarà en gestió del Govern una vintena llarga de pisos socials. 

Doncs, segons diverses fonts, aquelles obres haurien evidenciat la feblesa del terreny. De fet, la construcció de l’immoble va lligada a l’exigència de l’aixecament d’un important mur de contenció, amb mesures més reforçades del que seria normal en altres punts del país, per evitar ensurts. Ensurts que no es poden descartar. L’estabilitat del sòl, indiquen les fonts, és un dels maldecaps dels veïns. Alhora, però, es demanda una actuació més decidida per part de l’administració.


Espai on la Fundació Armor hi edifica un immoble amb pisos socials i despatxos per a entitats.| ALTAVEU

Des de la deixadesa a nivell higiènic a altres mancances que es detecten al barri són altres elements que els veïns també denuncien. Les obres de suposada millora de l’embelliment de l’avinguda Príncep Benlloch, que haurien de repercutir també en certa manera en el barri, no han acabat de quallar. Ben al contrari, alguns dels residents a la zona critiquen aspectes com els espais destinats a l’aparcament o les ubicacions dels contenidors per a les escombraries.

Infotma: www.altaveu.com/

Neix l'Associació de Malalties Minoritàries, que reclama un registre d'afectats i la cobertura dels tractaments

Publicado: Viernes, 10 Enero 2020 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

L'Associació de Malalties Minoritàries comença a caminar amb l'objectiu de donar visibilitat al col·lectiu i millorar-ne la qualitat de vida. Demanen suport als malalts i les famílies, la cobertura del 100% dels tractaments i un registre que permeti saber quants afectats hi ha.

Mònica Lage, mare d'un nen amb pell de papallona, un cas que va donar a conèixer RTVA, és la presidenta de la nova Associació de Malalties Minoritàries (AMMA).

Neix per impuls de Bomosa, on estableix la seu social, per donar suport, orientar i ajudar els afectats per malalties rares.

Treballaran per millorar-ne la qualitat de vida, defensar-ne els drets i la inclusió, i donar visibilitat a cadascuna d'aquestes patologies.

L'entitat ja ha concertat una reunió amb els ministres de Salut i Afers Socials per traslladar-los algunes de les primeres demandes, com la cobertura del 100% dels tractaments i la creació d'un registre que permeti quantificar i identificar tots els casos, així com recursos a l'escola, ha explicat Lage.

L'AMMA té detectats un vintena d'afectats amb malalties diferents. S'espera que amb la posada en marxa de l'associació se'n descobreixin més.

Concert benèfic

Per fer-se conèixer organitza un concert benèfic que tindrà lloc el dissabte 25 de gener a les 18h a la sala Prat del Roure. Hi actuaran Four FlagsLove It i el cor The Stars.

Les entrades, al preu de 10 euros, ja estan a la venda al portal MoraBanc entrades.

Informa: Gerard Gort
Imatge: Pere Besolí

Els metges remarquen la importància de la prevenció i detecció precoç del VIH

Publicado: Lunes, 02 Diciembre 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

Els especialistes reiteren la necessitat de fer-se una prova per detectar una possible infecció del VIH amb l'objectiu d'oferir a l'infectat accés al tractament idoni i evitar-ne la transmissió. Els metges afirmen que no existeix un perfil concret de persona portadora del virus, tot i que l'edat mitjana dels diagnosticats és de 30 anys.

Odile Sarroca, metge de medicina interna, explica que "habitualment hi ha una incidència baixa". "Aquest any no ha estat així però poden haver-hi diferents factors", afegeix matisant que "no són per alarmar-nos perquè són dades d'un sol any".

A Andorra hi ha 89 casos d'infecció del virus de la immunodeficiència humana (VIH). Són les últimes dades del Ministeri de Salut. La conducta de risc predominant són les relacions sexuals sense protecció. Més del 80% són homes, tot i que no existeix un perfil concret. Cap persona està exempta de ser portadora del VIH. Es pot donat "a qualsevol edat, sexe i orientació sexual", diu Sarroca.

Els més joves no són les persones que més es contagien. Segons la doctora Odile Sarroca, la mitjana d'edat de les persones diagnosticades és de 30 anys.

El moment de saber el diagnòstic és impactant per a la persona portadora del virus, sobretot, per l'estigma que existeix a la societat i la por d'encarar una nova realitat. Sarroca addueix que "malgrat que el pronòstic ara no té res a veure amb el de fa uns anys i la gent amb tractament viu molts anys i bé, és u diagnòstic per a tota la vida".

Precisament l'avenç en els tractaments han pogut provocar una relaxació en la prevenció perquè "no és el mateix l'amenaça de morir, que haver-se de prendre una pastilla casa dia durant la resta de la teva vida".
 
El missatge és clar. Una detecció precoç permet a la persona diagnosticada accedir a un tractament adequat si fos necessari i, de retruc, contribueix a evitar-ne la transmissió.

Informa: Oliver Jaén-Joan A. Sarmiento
Imatge: Fernando Montero-Arxiu RTVA

El Fargo es queda sense subvenció de Cultura però Velles Cases portarà el projecte “fins al final”

Publicado: Lunes, 02 Diciembre 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
La ministra Riva va visitar el 31 d'octubre el Fargo al taller del COEX a la capital.
La ministra Riva va visitar el 31 d'octubre el Fargo al taller del COEX a la capital.
 
Escrit per: 
A. L. / Foto: Velles Cases

“Desanimat i profundament decebut”. Així es confessava ahir el president de Velles Cases, Claude Benet, davant de la negativa definitiva del ministeri de Cultura a incloure la restauració del Fargo de Fontaneda entre els projectes que han merescut aquest curs subvenció dintre de la campanya de conservació del patrimoni cultural. El ministeri va al·legar vicis de forma que no van ser resolts en el reglamentari termini de deu dies: assenyaladament, que no constava que el projecte estigui dirigit per un professional de la restauració, i que no es definia l’estat actual de conservació ni incorporava memòria justificativa de la intervenció prevista. També es retreu la inexistència d’un pressupost “detallat”, tot i que el cost total estimat s’enfilarà als 100.000 euros, i finalment, que la restauració ja havia començat abans de la concessió de la subvenció, contra el que diuen específicament les bases.

El ministeri, diu Benet, ja li havia comunicat oportunament aquests vicis. Velles Cases va actuar, insisteix, davant del silenci de l’anterior departament (“si haguéssim esperat a les subvencions, el Fargo encara estaria podrint-se a Fontaneda”) i els va advertir de la impossibilitat que l’entitat resolgués els tràmits que faltaven en el termini exigit. “El cert és que la visita de l’actual ministra al Fargo em va fer concebre esperances, però veig que eren infundades. Ara mateix estic decebudíssim, tot i que voldria pensar que encara hi ha una porteta oberta”. El que està clar, insisteix, és que el compromís amb el Fargo continua endavant, amb o sense subvenció, i que “anirem fins al final”. Però cops com aquest, adverteix, “em fan replantejar si val la pena seguir lluitant per la preservació del patrimoni. D’aquí a sis mesos acaba el mandat com a president de Velles Cases, i ja veurem què passa”. Pel que fa al Fargo, “si finalment resulta que l’Estat no se’l vol fer seu, ja trobarem algú que sí que ho vulgui, això no m’amoïna. Però és molt decebedor”.

A l’altre costat de la balança, qui de nou ha rebut subvenció ha sigut cal Gastó del Tarter, casa pairal que apareix documentada ja al segle XIV, modificada per útima vegada el 1828, que l’any passat va ser elevada a l’Inventari general del Patrimoni, i que el 1943 va ser escenari del fratricidi que va acabar amb l’afusellament de Pere Areny, l’últim reu executat a casa nostra. La propietat, en fi, vol convertir el casalot en allotjament rural i Cultura li ha concedit un ajut de 35.000 euros per a la 3a fase de la “rehabilitació integral” de la casa i els dos annexos.

També ha rebut una subvenció, aquesta de 13.450 euros, la “recuperació” de la paret de pedra seca d’un terreny de la Vall del Madriu que es destinarà a cultius biològics.

www.bondia.ad

Banc Sabadell Inquietud a l'Agència de Protecció de Dades pel sistema de reconeixement proposat per Rossell

Publicado: Miércoles, 13 Noviembre 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

Inquietud a l'Agència de Protecció de Dades pel sistema de reconeixement proposat per Rossell

Stop Violències denuncia davant de l’ONU la prohibició de l’avortament

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, durant la intervenció davant de la Cedaw.

La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, durant la intervenció davant de la Cedaw

 

Stop Violències va denunciar ahir a la seu de Nacions Unides la vulneració dels drets de les dones que s’exerceix al Principat. En una intervenció davant de la Comissió per a l’eliminació de la discriminació vers les dones (Cedaw en les sigles en anglès), l’entitat va posar especial èmfasi en la prohibició de drets fonamentals com l’avortament. D’aquesta manera, la presidenta de l’associació, Vanessa Mendoza Cortés, va lamentar que encara avui no hi ha separació entre Església i Estat, ja que els representants polítics s’escuden darrere de la figura del bisbe d’Urgell i copríncep per renunciar a la legalització de la interrupció voluntària de l’embaràs. “Se’ns diu que el bisbe renunciarà i que hi haurà una crisi política”, va exposar.
La presidenta de l’entitat va desgranar en el parlament les conseqüències que té aquest fet sobre les dones sense recursos o les víctimes d’una violació. També es va referir al servei de suport a les dones que volen interrompre l’embaràs a l’estranger que posarà en marxa el Govern assenyalant que “la realitat és que ja avortem a fora però ho volem fer a casa”. També va expressar la seva estupefacció davant les declaracions del cap de Govern, que va anunciar la voluntat de parlar amb dones que volguessin avortar perquè oferissin els fills en adopció, un fet que va qualificar de “violència institucional”. Stop Violències també destaca que algunes lleis estan en conflicte amb la Cedaw, com ara la penalització de l’avortament; la llei de reproducció humana assistida, que no prohibeix la inscripció a Andorra de nadons comprats a través de la maternitat subrogada a països estrangers; o el fet que la indemnització per acomiadament s’hagi reduït sense excepcions en cas que una dona estigui embarassada, de baixa laboral per maternitat o en període de lactància, segons recull l’informe alternatiu que l’entitat ha elaborat per a la Cedaw.
En la intervenció, Mendoza també va posar en relleu que no hi ha una especialització dels serveis públics, com la policia,  l’hospital o la justícia, en violències vers les dones. És per això que va lamentar que “les dones i  els nostres drets no són una prioritat per al Govern”. Altres aspectes reclamats des d’Stop Violències són un pla nacional de sensibilització, actuació i prevenció de les violències masclistes i posar remei a la situació que viu l’equip d’Igualtat, que tot i que és bo està saturat.

Escrit per:  M.S.C. / Foto: NNUU

Es Busca joia amb una pedra blava ,perduda i es recompensara qui la trobi

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Si hu  trobeu contacteu al +376390846 o pregunteu per la Lucia Gonzalo

Gracies per  la vostra col·laboració

Moltes gracies 

El Govern convida la ciutadania a participar en la visita de Macron

Publicado: Jueves, 12 Septiembre 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
Els coprínceps Joan-Enric Vives i Emmanuel Macron durant la visita del copríncep episcopal a l'Elisi.
Els coprínceps Joan-Enric Vives i Emmanuel Macron durant la visita del copríncep episcopal a l'Elisi.
 

El copríncep francès arribarà al Principat dijous al vespre i oferirà un sopar a les principals autoritats a l’Sport Hotel Hermitage de Soldeu. 
El divendres al matí començaran els actes oficials, amb la visita als comuns de Canillo, Encamp, i Sant Julià de Lòria. Als voltants del migdia es duran a terme els actes a la Casa de la Vall. Després del dinar, que tindrà lloc a la Casa Museu Areny-Plandolit, la visita es reprendrà als comuns d’Ordino, la Massana, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. La visita finalitzarà amb el parlament del copríncep a la plaça del Poble. El Govern ha decretat el tancament de comerços, indústries, oficines i administracions públiques en els horaris de visita.
D’altra banda, la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, va detallar una mica més la visita de Macron al Consell General en la compareixença posterior a la junta de presidents. 
Així, la síndica general rebrà el copríncep episcopal a Casa de la Vall a un quart de dotze del matí. Un quart d’hora més tard està prevista l’arribada del copríncep francès, que serà rebut per Suñé i el cap de Govern i la trobada dels dos coprínceps que es fotografiaran davant el monument commemoratiu al primer pareatge. A tres quarts de dotze hi haurà la salutació oficial a les autoritats i posterirment Macron i Vives mantindran una breu reunió privada al despatx de la síndica. A les dotze del migdia serà el moment de la tradicional fotografia a les escales de Casa de la Vall, que serà seguida per una sessió solemne del Consell General amb discursos de la síndica i Macron.

Escrit per: 
Redacció / Foto: Bisbat d'Urgell

Macron vindrà el 13 i el 14 en una visita d'un dia i mig

Publicado: Miércoles, 28 Agosto 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Espot i Macron al Palau de l'Elisi, el juny passat.

El copríncep francès, Emmanuel Macron, va anunciar el juny passat la seva visita a Andorra al voltant del 12 o 13 de setembre. Serà la seva primera visita oficial al Principat a finals d'aquest estiu, després de Meritxell.

La visita, segons ha confirmat aquest dimecres l'executiu, -el programa no està tancat- serà els propers dies 13 i 14 de setembre. Sí que és segur és que l'estada durarà un dia i mig i que Macron desitja visitar totes les parròquies i el Consell General.

La intenció de fer aquesta visita -habitual dels coprínceps de l'estat veí- va ser comunicada al cap de Govern, Xavier Espot, i a la síndica general, Roser Suñé, durant la visita que li van fer al Palau de l'Elisi, a París, en la que va ser la primera trobada amb el cap d'Estat d'aquesta legislatura. Espot i Suñé van tractar l'actualitat política, econòmica i social d'Andorra així com els grans reptes que s'han d'assolir durant els pròxims anys. En acabar la trobada, Espot va valorar que és "molt important" l'anunci de la visita de Macron, que cal recordar que ja havia estat anunciada el 2018 tot i que finalment no es va produir.

El cap de Govern va comentar al copríncep francès la recent configuració del Govern de coalició, integrat per tres forces polítiques. A més, en la trobada, el cap de Govern va anunciar al copríncep Macron la voluntat de continuar treballant en la negociació per a l'acord d'associació amb la UE. El copríncep francès va reiterar el ple suport de França en aquest procés de negociació.Espot també va exposar les grans línies d'acció i el posicionament del Principat davant els diferents àmbits de la negociació.

El president de la República de França aprofitarà la seva visita a Andorra per abordar la qüestió del canvi climàtic. Així ho va avançar l'any passat l'ambaixadora de França al Principat, Jocelyne Caballero, en la celebració del 14 de juliol, Festa Nacional de França, on va dir que "la diplomàcia climàtica és una prioritat per al president Macron" i que aquest tema constituirà una "part important" de la seva visita al país.

Precisament Macron ha estat el gran triomfador de la trobada en termes polítics en  la cimera del G-7, celebrada fa uns dies dies a la ciutat de Biarritz , on fins i tot ha aconseguit apaivagar els potencials estirabots del president dels Estats Units, Donald Trump.

Macron va obrir la cimera dissabte amb un discurs televisat als francesos i la va tancar amb una conferència de premsa en companyia de Trump. Tots dos van resumir alguns dels principals acords a què van arribar els set. Un dels més destacats, els 18 milions d’euros d’ajuda financera que el grup dels poderosos va decidir alliberar per combatre els focs de l’Amazònia.

El cap de l’estat francès també va anunciar el “suport militar [del seu país] a la regió, a partir de les pròximes hores”, per bé que abans potser haurà de superar la crisi diplomàtica en què s’ha embrancat amb el seu homòleg del Brasil, Jair Bolsonaro, que ha arribat a tenir connotacions personals i a la qual Macron va respondre de manera molt elegant.

El president brasiler, Jair Bolsonaro, s'ha mofat aquest cap de setmana a les xarxes socials de la dona del seu homòleg francès, perquè és 24 anys més gran que ell. El que Bolsonaro no s'esperava, però, és que Macron contestés als seus comentaris, però no pas a les xarxes socials, com ha fet ell, sinó en una roda de premsa a la cimera del G-7, amb tot la solemnitat que això suposa. "Crec que els brasilers, que són un gran poble, tenen una mica de vergonya de veure aquest comportament", va afirmar el president francès. I va afegir: "Com que tinc molta amistat i respecte per als brasilers, espero que aviat tinguin un president que estigui a l'altura".

Font:Bondia.ad visita Sr .Macron andorra cooprincep Andorra

Incitacions del alterament del ordre public i homofobia a Andorra la Vella

Publicado: Miércoles, 21 Agosto 2019 Escrito por Administrador

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Ultimament diverses persones se senten asetjades per perfiles de xarxes socials on demanent quedar i pasaru bé , les persones no es presenten e insulten humilien a les persones que son enganyats per pura diversio , no es la primera vegada que sucedeix  ni el primer cas al principat d'andorra de  fets similars . Els fets  estan en gran aument , l'utim cas constat per un testimoni , es que va ser citat a la via publica , aribat al lloc el van insultar humiliar , dita persona va dir "ets un puto de gay de de merda", " no vals una merda"  tot seguit dita persona ja no estar tranquila ja que coneix la persona que la humiliat al carrer a plena vista de tots  .

Solen ser casos en aplicacions de trobades , a on les persones sols busquen pasaru bé , aqui un dels  perfils homofobics de andorra la vella . Segons les fonts deia "vaij colocat" 

 

Aixi afecten els botellons i festes que andorra permiteix , esta crean molts problemes de convivencia i greus amenaces .

 

 

Daniel Cascon Commenge

Activista Social 

 

 

Estat d’emergència

Publicado: Lunes, 12 Agosto 2019 Escrito por Administrador

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
El talús que hi ha damunt del magatzem del Comú de Sant Julià és a hores d’ara el que més preocupa els tècnics.
El Govern, en una sessió extraordinària del consell de ministres, aprovarà aquest matí la declaració de l’Estat d’emergència arran de l’esllavissada que dissabte al matí va obligar a tallar la CG-1 a l’altura de la Borda Sabaté i que va provocar que l’accés a Espanya per la frontera del riu Runer estigués tancat durant sis hores. Després d’aquest temps, i només per a vehicles lleugers, es va restablir el pas de forma provisional habilitant un carril per a cada sentit de la marxa per la part posterior del Punt de Trobada, centre comercial que va patir danys materials importants a conseqüència de l’esllavissada.

Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, que va precisar que aquesta declaració “permetrà tramitar i adjudicar mitjançant contractació directa els treballs necessaris” per tal que des d’avui mateix es portin a terme les accions necessaries per garantir la seguretat a la zona amb la intenció que dijous vinent es puguin reobrir totalment al trànsit els dos carrils de baixada i els dos de pujada en aquest tram de la CG-1.
I és que malgrat que de tant en tant encara s’observa alguna caiguda de pedres, el cap de Govern va remarcar que “els despreniments de la zona del que és pròpiament l’esllavissada s’han reduït substancialment”, fins al punt de ser “gairebé testimonials”, fet que comporta que el nivell de risc a aquesta zona sigui “molt limitat”. A més, va continuar Espot, el fet que hi hagi una fossa permet “evitar projeccions que podrien perjudicar la seguretat dels vehicles i dels vianants”.
De fet, com va reconèixer el cap de Govern, la zona que més preocupa els tècnics i que “s’ha deteriorat de forma més rellevant des de dissabte a la nit” és la que es troba tot just sobre el magatzem del Comú de Sant Julià de Lòria, del qual ahir al matí es va retirar tot el material, segons va confirmar el titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell.
En aquest sentit, Espot, que va assegurar que “no li podem augurar llarga vida a aquesta nau”, va precisar que aquesta part és la que a hores d’ara té les esquerdes més grans i que ja una part del talús s’ha anat desprenent. Així, el cap de Govern va explicar que tots els tècnics coincideixen que més tard o més d’hora “aquest talús s’esllavissarà”, tot i que aquesta esllavissada “derivarà cap a la zona de l’esllavissada inicial”, de manera que “no hauria de caure sobre el magatzem del Comú”.
Pel que fa a les actuacions que es portaran a terme a la zona, un cop el consell de ministres extraordinari aprovi la declaració d’emergència, Espot, que va avançar que ja s’ha tingut un contacte previ amb les empreses de treballs públics, va explicar que es construirà un mur de formigó que anirà des del final del Magatzem del Comú fins a uns 25 metres cap avall, cobrint d’aquesta manera la zona que pot “generar més risc”. La previsió és que aquests treballs es puguin completar entre avui i demà.
De manera paral·lela, avui mateix hauria de començar també la construcció d’uns pilars metàl·lics amb uns taulons que serviran també de protecció provisional. Aquests s’estendran des de l’inici del magatzem i fins on acabi el mur de formigó, i des d’aquí fins a 25 metres més avall. 
La previsió és que tot plegat, murs i pilars metàl·lics, estigui enllestit el dijous 15 d’agost, inici de pont, ja que, com va assenyalar Espot, amb “aquestes mesures, que “suposarien unes proteccions òptimes, estaríem en disposició d’obrir tots els carrils de la carretera general, els dos de baixada i els dos de pujada, de tal manera que ja no s’hauria de fer servir cap tipus de pas alternatiu”. També dijous 15 és el dia que els responsables del centre comercial preveuen que pugui tornar a obrir.

Autobusos i camions
Pel que fa al pas de vehicles pesants, i tot i que s’havia anunciat que es farien combois, finalment s’ha decidit que puguin utilitzar el carril de la carretera general “més contigu” al centre comercial i que passin d’un a un. En aquest sentit, el ministre, que va voler deixar clar que totes les decisions i mesures adoptades s’han previst “tenint en compte que no hi hagi canvis sobtats a conseqüència de la meteorologia”, va apuntar que ja des de les set d’aquest matí s’aturarà autobusos i camions a l’inici de la zona problemàtica, que comptarà amb un agent a cada banda, i que en funció del que indiquin les sondes, si es mou o no el terra i si es garanteixen les condicions de seguretat, se’ls donarà pas un a un.
A més, en el cas dels autobusos, i per “extremar més les precaucions”, es farà baixar els passatgers a l’inici del tram problemàtic i se’ls farà caminar per davant del centre comercial fins al final del mateix, on podran tornar a pujar al vehicle un cop aquest hagi estat autoritzat a circular. 
Espot va explicar que el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, s’ha mantingut en contacte amb l’Associació de Transportistes de Mercaderies, de manera que es coneix més o menys el nombre de camions que podrien circular, un nombre que es considera “assumible” amb el dispositiu que s’ha ideat.
Quant als efectes que l’esllavissada de dissabte ha comportat al trànsit, amb una major afluència de vehicles que van haver d’entrar i sortir del país pel Pas de la Casa mentre l’accés per Espanya va romandre tancat, el cap de Govern va destacar que el trànsit al Pas “està perfectament pacificat” i que “no hi ha problemes majors”. A la zona de l’esllavissada “tampoc és accessiblement problemàtic”, si bé sí van tenir lloc algunes retencions. Des de Mobilitat s’estava en coordinació amb la policia per obrir en moments puntuals els dos carrils que passen darrere el Punt de Trobada en un o altre sentit, per descongestionar el trànsit.
Pel que fa a possibles afectacions a nivell turístic, el cap de Govern va detallar que la ministra de Turisme, Verònica Canals, ha contactat amb els responsables de la Unió Hotelera d’Andorra i d’Autèntics Hotels, i que des d’ambdues associacions s’ha destacat que les cancel·lacions a conseqüència del tancament dels accessos per la frontera del riu Runer han estat “testimonials”, i que en cap cas han estat d’un 10%, com va publicar algun altre rotatiu.

Causes i responsabilitats
El consell de ministres extraordinari d’aquest matí servirà també perquè es comencin a analitzar les possibles causes de l’esllavissada, i si se’n poden determinar responsabilitats. En aquest sentit, el cap de Govern va deixar clar que malgrat que algunes persones s’han “precipitat amb les seves manifestacions”, l’executiu no ha volgut abordar aquesta qüestió perquè es considerava que d’entrada “no toca”, ja que “del que es tractava era de restaurar la zona i atacar la problemàtica de la mobilitat, que era més urgent”.
Així, i un cop recopilada tota la informació, en el consell de ministres s’analitzaran “totes les comunicacions que s’han fet des del Govern, o entre el Govern i el Comú amb relació al desmunt, que tot apunta que hauria estat l’origen d’aquest despreniment”, va assegurar Espot, que va remarcar  que l’executiu “ha complert amb deguda forma quines eren les seves obligacions en l’exercici de les seves competències, que la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme li confereix.
De fet, com el mateix cap de Govern va reconèixer el mateix dia de l’esllavissada, ja s’havia detectat un possible risc a la zona, i des de la corporació comunal s’havia advertit la propietat del terreny que els ancoratges que s’havien col·locat no es trobaven en bon estat, tal com, també el dissabte, va assegurar el cònsol major lauredià, Josep Miquel Vila, que va fer, però, una crida a no veure una “causa efecte directa” en les mancances que s’havien detectat.
D’altra banda, el mateix dissabte, des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), que va celebrar que no s’hagin hagut de lamentar danys personals i la “celeritat” en l’obertura del pas alternatiu a la zona afectada, es va plantejar a l’executiu la necessitat d’impulsar un “pla global de comunicacions” per prevenir les conseqüències econòmiques dels talls que “malauradament hem patit aquest any”.

Informa: www.bondia.ad

M.S. / Foto: Jonathan Gil

 

Veïns de Príncep Benlloch demanen al comú que sigui flexible amb les multes

Publicado: Lunes, 12 Agosto 2019 Escrito por Administrador

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Les obres de millora de la zona han comportat la supressió de llocs d’estacionament per a motocicletes alhora que els residents al barri lamenten la durada dels treballs.

ALTAVEU

Veïns de l’avinguda Príncep Benlloch, especialment aquells que tenen alguna activitat comercial, reclamen al comú que sigui flexible amb les multes. Els darrers dies alguns dels botiguers de la zona han detectat un increment de sancions per estacionament indegut, especialment, de motocicletes. Les obres d’adequació de l’avinguda, que segons alguns dels veïns s’estan allargant més del que tocaria, estan causant un enorme malestar, sobretot per les gimcanes que obliguen a fer als vianants.

Les fonts consultades han lamentat la persecució que en alguns moments sembla que estigui fent el servei de circulació cap a alguns veïns i comerciants de la zona. Els darrers dies s’haurien interposat nombroses sancions a titulars o usuaris de motocicletes per deixar aparcat el vehicle de dues rodes damunt la vorera. En aquest sentit, les fonts consultades han demanat que se sigui una mica més flexible atès que l’espai destinat a l’estacionament de les motocicletes a l’avinguda està ocupat, justament, per instal·lacions dedicades als operaris que treballen en les obres.

Els veïns també han lamentat, encara que ara l’afectació sigui menor, les molèsties que els treballs han tingut, sense preveure passos alternatius i accessibles per a la gent gran, per exemple. Han recordat les fonts consultades que a la zona hi ha una residència i que són molts els padrins i padrines que surten a caminar i que s’han trobat amb veritables dificultats per poder anar a estirar les cames. Certament, entenen, i fins i tot celebren, que s’actuï per la millora de l’avinguda, però es considera que s’hauria pogut ser molt més previsor i minimitzar l’impacte dels treballs.

Veïns de l’avinguda Príncep Benlloch, especialment aquells que tenen alguna activitat comercial, reclamen al comú que sigui flexible amb les multes. Els darrers dies alguns dels botiguers de la zona han detectat un increment de sancions per estacionament indegut, especialment, de motocicletes. Les obres d’adequació de l’avinguda, que segons alguns dels veïns s’estan allargant més del que tocaria, estan causant un enorme malestar, sobretot per les gimcanes que obliguen a fer als vianants.

Les fonts consultades han lamentat la persecució que en alguns moments sembla que estigui fent el servei de circulació cap a alguns veïns i comerciants de la zona. Els darrers dies s’haurien interposat nombroses sancions a titulars o usuaris de motocicletes per deixar aparcat el vehicle de dues rodes damunt la vorera. En aquest sentit, les fonts consultades han demanat que se sigui una mica més flexible atès que l’espai destinat a l’estacionament de les motocicletes a l’avinguda està ocupat, justament, per instal·lacions dedicades als operaris que treballen en les obres.

Els veïns també han lamentat, encara que ara l’afectació sigui menor, les molèsties que els treballs han tingut, sense preveure passos alternatius i accessibles per a la gent gran, per exemple. Han recordat les fonts consultades que a la zona hi ha una residència i que són molts els padrins i padrines que surten a caminar i que s’han trobat amb veritables dificultats per poder anar a estirar les cames. Certament, entenen, i fins i tot celebren, que s’actuï per la millora de l’avinguda, però es considera que s’hauria pogut ser molt més previsor i minimitzar l’impacte dels treballs.

Informa: www.altaveu.com

 

Nou despreniment a la zona de l’esllavissada

Publicado: Lunes, 12 Agosto 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

Aquest diumenge al vespre s’ha tornat a produir un nou despreniment a la zona de l’esllavissada que dissabte va obligar a tallar la CG1 a l’altura del Punt de Trobada.

El nou despreniment no ha tingut cap afectació segons informen fonts de Govern. Recorden que els tècnics ja preveien que la situació es podria produir.

La nova esllavissada no afecta els terminis marcats per l’Executiu. Aquest dilluns al matí el Govern es reuneix en un consell de ministres extraordinari a les 11h per declarar la situació d'emergència  i poder accelerar els treballs per instal·lar-hi les proteccions que han de permetre el pas de vehicles amb total seguretat. Es tracta de construir una paret de formigó i col·locar uns pilars metàl·lics amb uns taulons, que permetin poder restablir el trànsit normal el dijous.

A les 12h la roda de premsa posterior al consell de ministres s'oferirà en directe per ATV, RNA i andorradifusio.ad